tiistai 27. elokuuta 2013

Esitelmä: I maailmansota Toivalassa

I maailmansota Toivalassa
 
 
I maailmansota oli 1914-1918, ja se vaati miljoonia kuolonuhreja. Siinä kaatui arviolta 9,7 miljoonaa sotilasta ja n. 6,8 miljoonaa siviiliä.

Ensimmäisessä maailmansodassa oli alun perin kyse Itävalta-Unkarin ja Serbian paikallisesta kriisistä.

Ensimmäisen maailmansodan ajoneuvoja oli esimerkiksi tankki, eli panssarivaunu, joka tehtiin tuhoamaan isoja koneita ja suuria määriä vihollisjoukkoja. Ne olivat hyviä myös siksi, koska  ne olivat kestäviä, eikä tavalliset jalkamiehet saaneet niitä helposti rikki.

Aseina I maailmansodassa käytettiin mm. konekivääreitä, jotka ovat kivääripatruunoita ampuva sarjatuliase jalkamiehille. Myös konepistooleita, jotka ovat kevyempiä, eikä niin tehokkaita kuin konekiväärit, olivat I maailmansodan aseita.

Myös taistelukaasut ja kranaatinheittimet, sekä sukellusveneet ja lentokoneet kuuluivat sodan aseisiin.

Kranaatinheittimet olivat jalkaväen raskas tulitukiase, jolla ammutaan yleensä epäsuoraa tulta. Taistelukaasuilla, kuten savukranaateilla, pyrittiin hämäämään vastustajia ja estämään heidän näkökentän.

Sukellusveneillä liikuttiin vedessä ja lentokoneilla käytiin ilmataisteluja.
 
Ensimmäisen maailmansodan vaikutus Toivalassa
 
Juoksuhaudat olivat erittäin yleisiä ensimmäisessä maailmansodassa, koska lähes kaikki hyökkäysyritykset epäonnistuivat, eikä kumpikaan osapuoli kyennyt etenemään. Tämän seurauksena osapuolet kaivoivat suojakseen juoksuhautoja, jossa sotilaat elivät, asuivat ja taistelivat.
 
Itkolan talon länsi- ja luoteispuolella sijaitsevan Hanhimäen rinteillä on kahdella eri korkeudella juoksuhautakaivantoja. Alempi kaivanto on Itkolantien tasalla, osaksi tien alle jääneenä ja sen vieressä. Polveileva juoksuhauta on useita kymmeniä metriä pitkä. Ylempi kaivanto on mäen tasanteella, osin kallioon louhittuna. Sen pituus on muutamia kymmeniä metrejä.
 
Hanhimäen metsässä sijaitsevat juoksuhaudat ja poterot. Potero oli yhden sotilaan kaivama pieni kuoppa.
Juoksuhautoja löytyy mm. myös Toivalan taajaman alueelta ja Suininlahdentien varresta.
 
http://kulttuuriymparisto.nba.fi                             
 
 
Teksti ja kartta: Toivalan koulun 6A-luokan oppilaat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti